Wokken
‘Zelluf doen’!
Dat willen we van kinds af aan, dus om te helpen: zelf wokken, zodat het net zo smaakt als in het restaurant. Zelf wokken: gemakkelijk, leuk, gezond en relatief goedkoop.
Wat ik meestal doe als ik ga wokken is kijken wat er in de aanbieding is. Misschien echt Hollands zo. Verder kies ik een ‘basis’ ingrediënt. Dat kan van alles zijn: de saus, vlees, kruiden of groenten. Over het algemeen maak ik wokgerechten met kipfilet, heerlijk als het zo lekker mals wordt! Dat mals worden doe ik meestal op de volgende manier:
· Snijden in kleine stukjes
· Water koken in pan en daarboven een zeef
· Water kookt? Kipfilet in de zeef en zorgen dat het vlees het water raakt
· Kort (2 á 3 minuten) in de zeef laten
· Ondertussen een wokpan verhitten
· Na ‘de aanraking met het water’ mag het vlees in de wok met een flinke scheut olijfolie
· Ook weer kort wokken, totdat ze net gaar zijn (testen d.m.v. doorsnijden)
· Verder met het wokrecept
Zo maak ik de kipfilet mals, misschien heb ik gewoon puur geluk en lukt het anderen niet. Ik zal zeggen: proberen, proberen en nog een paar keer proberen. Daarnaast is varkensvlees ook een goed en lekker stukje vlees voor het wokken, hier gaat wel meer tijd in zitten.
Verder met het wokgerecht. Wat ik zelf erg lekker vind, is groente bij het wokgerecht. Sperziebonen, rode paprika, bosui of wat (kastanje) champignons. Het kiezen van de groente moet je proberen en verschilt per saus. Over de saus gesproken, deze haal ik kant-en-klaar bij de supermarkt. Conimex heeft verschillende en heerlijke sauzen voor het wokken. Maar ook de eigen merken van de supermarkt zijn goed. Het kiezen van de saus is persoonlijk: houd je van pittig of juist zoet en mild?
TIP: de boemboe’s van Conimex, daar kan je prima mee wokken!
Na het wokken van het vlees, doe je saus bij het vlees: zoals het op het pakje, flesje of bakje staat. Je bereidt de saus zoals het er staat en doet daarna je gesneden groente erbij. Dit geheel wok je nog kort.
Bij het wokgerecht kan rijst of wat ook lekker is (wok)noedels. Dat maak ik gewoon klaar zoals het op de verpakking staat.
De finishing touch: opdienen en serveren. Het wokgerecht is echt af als het er ook een beetje uitziet alsof het in een restaurant komt. De rijst en het geheel van wokken apart, of juist de rijst eronder. Wat rauwe groenten/salade en kroepoek op het bord of in een schaaltje apart.
Het is natuurlijk helemaal geweldig met een flesje wijn, brandende kaarsen en geen tv geluid op de achtergrond, maar smaken verschillen.